Întoarcere la pagina principală Numărul curent al revistei Satul Natal Informatii despre revista Satul Natal si Asociatia Nova International Aici puteti afla detalii despre modul în care ne puteti contacta Linkuri cãtre alte pagini web

ANUL II - Aparitie trimestrialã
Nr. 4 - Iulie, August, Septembrie 2002
Editatã de Asociatia Nova International cu sprijinul EPISCOPIEI ARGESULUI SI MUSCELULUI
Ilustratii: Cercul de Artã „CROMO“, Albestii de Arges - lucrãri premiate la concursuri internationale

Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Din sumar:

Calinic Argatu - „Frumusetea lumii vãzute“
Interviu cu dl. Vasile Matei, inspector I.S.J. Arges
Ioana Ieronim - Poeme despre sat
Micii ambasadori ai artei în lume
Scriitori români cu satul în glas
Bãdesti - satul în vârstã de 650 de ani
Vasile Novac - Ion Mihalache
Federico Garcia Lorca - poeme
Ileana Mãlãncioiu - poeme

Scriitori români cu satul în glas

ION LICÃ VULPESTI

Nãscut în anul 1939 în satul Vulpesti, judetul Olt.
Absolvent al Institutului de limbi strãine Bucuresti si al Facultãtii de filologie - Universitatea Bucuresti.
Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.
Premii literare:
Premiul I pe tarã pentru prozã al revistei „Luceafãrul“, în anul 1978.
Premiul I pentru prozã al Uniunii Scriitorilor din România - 1981.
Alte premii la nivel judetean.
Tradus la Moscova, în anul 1981, în revista internationalã „Literatura strãinã“.
Comentariul prozei la postul „Europa liberã“.
Volume publicate:
Ziua cu gândurile-n hãturi - Editura Albatros, Bucuresti, 1981.
Dupã-amiezi cu cai - Editura Cartea româneascã, Bucuresti, 1987.
Dom’ Petricã si celelalte - roman disident, Editura Albatros, Bucuresti, 1991.
Mireasa cu mâna ruptã - Editura Zodia Fecioarei, Pitesti, 2000.
Printul Cenusiu - Editura Paralela 45, Pitesti, 2001.


PÃPUSA

Bãiatul a venit la amiazã cu bocancii în brate, cu ghiozdanul dupã gât si briceagul atârnat, legat de gaica pantalonului murdar.
S-a oprit în capul grãdinii, s-a legãnat într-o parte si-n alta, a vãzut-o în salã bãtând fasolea, a tusit si a zis:
- Tatã Mreanã, viu si eu la dumneata.
Femeia s-a speriat, a scãpat maiul din mânã, s-a strâmbat, apoi s-a linistit, soptind:
- Ptiu ! Batã-te sã te batã !
Vântul a rãmas drept în licãrul de soare, i se lungise umbra peste lac, se mira cum nu se îneacã, stãtea nemiscat, astepta rãspunsul, dar ea tãcea, începuse din nou sã batã fasolea. Sãreau pãstãile ca fulgii.
- Vin, tatã Mreanã ?
- Unde, mã ?
- Ziceam cã numai noaptea asta.
- Nici o noapte. Gata ! Du-te unde-ai slugãrit toatã vara. Si-l lãsã uitându-se lung la ea, ca la femeia care stã în sala casei pentru cã are casã, care bate fasolea pentru cã are grãdinã unde o pune, grãdinã mare, cu porumbi si dovleci, cu buruieni pentru porci de tãiat la Crãciun, cu lac unde se poate scãlda, are pat, patul ei, pe care e stãpânã, vatrã unde face focul si fierbe mãmãliga si sfârâie tocana de ciuperci, cu mãrar si pãtrunjel...
- Dimineata plecam... vru sã zicã sau chiar zise încet, dar, pentru cã femeia îl uitase, Vântu plecã pe potecã. Mergea prin cocenii uscati, foile uscate îl mângâiau ca niste sãbii. Si-aminti cum le tãia dintr-o loviturã, retezând piaza rea si necazurile zilei.
Ajunse la stolul de rãchitã. Puse ghiozdanul jos, scoase briceagul, îl deschise, îl ascuti pe piatrã si începu sã taie. Fãcu în tãrânã un cerc, ascuti rãchitele în capete, le înfipse în pãmânt si împleti.
Mreana îl crezu plecat, se ridicã din salã, o cuprinse o neliniste. Se gândi la mâinile lui subtiri care strângeau bocancii la piept si-i pãru rãu cã nu-i dãduse o bucatã de brânzã. Nu stiu ce sã facã. Plecã dupã foi de vrej pentru rate si se gândi la mâinile lui Floricã, primul ei copil, încrucisate pe piept, apoi la ale celui de-al doilea, al treilea si al patrulea copil, care mureau tot la doi ani. Lumea spunea cã e blestematã, cã n-aveau sângele bun, cã se luaserã rudã. Apoi se gândi la mâinile pãroase ale lui Florian, care cãzuse la amiazã în câmp, în timp ce cosea. Nimeni n-a aflat ce-a avut. Îl gãsiserã întins în iarbã, cu gura în pãmânt si mâna înfiptã în tãisul coasei.
Mergea aplecatã prin porumbi, rupea foi aspre de vrej pânã se lovi de el.
- Ptiu, batã-te sã te batã, ce faci ?
- Îti fac un cos, tatã Mreanã.
În Mreana gândurile dinainte se sucirã. Uitase de mâinile copiilor ei, de bucata de brânzã. Îl vãzu trântit în tãrânã, cocosat pe grãmada de rãchitã si o cuprinse din nou o neliniste, dar nu ca aceea pe care o simtise când copilul plecase. Era ceva ca un necaz. L-ar fi drãcuit, l-ar fi pãlmuit, asa, degeaba, sau poate cã-i bãjenise rãchitele.
- Tãiasi rãchita, zãpãcitule !
- Îti fac cos sã pui fasolea. Dupã aia mã duc.
- Unde ?, îi veni ei sã întrebe, dar nu întrebã. O luã spre pãdure dupã ciuperci. Cãuta prin frunze. Dibuia pãlãrioarele albe ori roz si reci, le rupea cu cotoare si se gândea cum poate fi omul atât de schimbãtor, pentru cã adineauri, când îl vãzu împletind cosul, iar nu mai avea nici un fel de milã si acum îi vine sã plângã pentru cã nu-i zisese sã rãmânã noaptea la ea, sã-i facã mãmãligã, tocanã de ciuperci si brânzã.
- Ptiu ! Cum uitai, uita-ar nu stiu cine ? Si ajunse gâfâind la rãchitã. Dar Vântu plecase. Gãsi doar cosul împletit, rotund, cu toartã, cu rãchitele îngrãmãdite una în alta, jupuite, din care curgea zeama, amarã poate, parcã plângeau. Îl strigã prin toatã grãdina, ascultã, n-auzi nimic, nu-i rãspunse nimeni si intrã în sat. Aici întrebã lumea dacã nu l-a vãzut cineva pe Vântu, bãiatul pripãsit în sat, venit cine stie de unde, de peste Olt sau din Moldova. Îl cunosteau toti. Si-aminteau cum venise în duminica aceea în sat. Era horã; apãruse cu bocancii în brate, venea de la Drãmeni, un sat cine stie pe unde. Întrebat de pãrinti, bãiatul zisese cã se despãrtiserã, nu stia de ce, si-amintea numai cã tatãl o bãtea pe mama, mai ales când era beat, si ea fugise prin curte cu copiii dupã ea, adicã el si soru-sa. Ajuns în sat, la marginea horei, cineva îi zise Vântu, asa-i venise si asa-i rãmãsese numele. Apoi îl trimiserã sã vadã de vite.
Femeia întreba pe fiecare, dar nimeni nu-l vãzuse, dãdeau din umeri sau o trimiteau în Bolovanu, la vite. Ajunse la izlaz, îl strigã, nu era, întrebã niste copii, nu-l vãzuserã nici ei. Puse palma streasinã la ochi si se uitã peste Olt, unde-l vãzu pe Vântu, mic, cu capul gol, mergând pe drum în norii de praf.
- Vântule, Vântule!, îl striga, dar copilul n-auzea. Începu sã fugã asa cum putea si copilul, din nimerealã, întoarse capul si o vãzu alergând.
- Stai, Vântule, stai ! Si copilul o asteptã. Batã-te sã te batã, Vântule, cã am crezut cã te-a muscat cãteaua turbatã. Îl prinse usor, se întoarse si plecarã spre casã, tinându-l de mâna caldã si subtire ca de o cârpã care mirosea a praf
si a nãdusealã. Acasã ea îl trimisese sã rupã lemne.
- Acusi facem mãmãligã si tocanã de ciuperci. Îti place tocana de ciuperci ?
- Îmi place, tatã Mreanã, îmi place. Si privea asa, de departe, pierdut cum pâlpâiau flãcãrile pe lângã tuci. Ea toca ciupercile, în tigaie sfârâia untura, iar bãiatului îi veni sã zicã:
- E frumos la dumneata, tatã Mreanã, dar eu tot plec, sã stii.
- De ce, mã, nu vezi cã sunt si eu singurã ?
- Esti dumneata, dar mie mi-e dor.
- Ti-o fi, Vântule, ti-o fi.
- Mi-e tare dor de ele si vreau sã-i duc sorã-mi asta.
- Ce ?, întrebã ea, mestecând în tocanã.
- Asta, tatã Mreanã. Îti place ? Si-i arãtã o pãpusã cumpãratã de el din târg.

[top]

CIRESUL

Ploua pe-un colt de streasinã si tabla pocnea dureros sub stropii grei. Sunetul ascutit se amesteca cu vuietul focului din plitã. Câte-o strelice de flacãrã iesea de sub dura plitei si-si tremura lumina în perete. Difuzorul hârâia într-un colt.
- Auzi, ãstia fac mitinguri. Stau pe strãzi si strigã. Adormisi, Magdã?
Ea zice cã nu, dar e aproape. Cum asa îi rãspundea mai mereu si chiar acum îi veni ideea sã schimbe, sã zicã si în alt fel. Stãtea pe sold, cu capul pe bratul lui. El, pe spate, cu mâna întinsã peste bratul ei.
- Mâine tai ciresul. Auzi tu, Magdã, tai ciresul !
- Nu.
- Ce nu ?
- Sã nu-l tai !
- Ba-l tai. Nu mai are sevã si încurcã grãdina. Îl ocolesc mereu cu plugul si s-a cam uscat. Ce rost mai are ?
- Da.
- Atunci sã-l tai, nu ?
Magda nu mai rãspunde.
Era soare si cald si luminã si se uita prin gard la ciresele lui. Pietroase, mari, rosii. Mii de inimi atârnau în ciresul lui si ea ar fi intrat în grãdinã sã fure un pumn de cirese.
A intrat, ea stie pe unde, s-a urcat si a rupt câteva. Le-a pus în iarbã, le-a asezat în ordine si le-a numãrat. El o vãzuse sãrind, ca o umbrelã întinsã prin crengi fusta îi fâlfâia în aer si-l cuprinse o ametealã pe care n-o poate uita niciodatã. Fusese s-o prindã, Magda însã statuse pe loc. „Si furi cirese, ai ?“, îi zisese. „Uite ce-am furat“, îi rãspunsese. Se uitase în ochii lui, iar el la urechile ei unde avea cercei de cirese.
Apoi stiu ei ce se întâmplase în iarba aceea moale si înaltã, în dupã-amiaza aceea fierbinte, pustie.
- Mâine îl tai, sã stii ! S-a uscat si mã încurcã rãu.
Ea tãcea sau chiar adormise. El se întoarse si-si vârî nasul în pãrul ei moale care mirosea a iarbã.
- Si ãstia nu mai terminã cu mitingurile. S-au învãtat pe strãzi... Sã vinã colea la pãmânt, nene !
Adormi si el cu gândul la ciresul pe care voia sã-l taie...
Nu-l mai tãie însã... Pentru cã dimineatã ciresul ÎNFLORI.

[top]

PÃTULUL

Nelu meu n-a fost niciodatã vesel, dar acum parcã-i plouã-n cap. Stã trist si-si mângâie sacii stivuiti pe salã. 270 de duble de grâu stau grãmadã pe jos. Ating pânã-n tindã si el se plimbã printre ei
si-i mângâie. Si e trist.
- Ce-ai mã, omule, zic, în loc sã te bucuri, stai supãrat ca o fatã mare înselatã.
- Ce stii tu, muiere ? - zice si pleacã.
Mã uit dupã el, iese în curte, vine înapoi si intrã între saci...
Mã tot gândesc ca proasta ce-o fi cu tristetea asta si-i zic:
- Mã, n-auzi tu, hai sã-l vindem. Cumpãrãm altul mai târziu, cã toatã lumea are.
- Pãi tocmai asta e, zice, cã toatã lumea are, cum îl vinzi ? Si dup-aia tace si iar intrã în tristetea asta a lui si nu stiu cum s-o mai dau. În loc de bucurie - supãrare.
Fierb tuicã la prânz, bem, îl iau usor si-i zic:
- Nelule, în loc sã ne bucurãm...
- De ce ?, întreabã.
- Uite-asa ! Ai 270 de duble de grâu, ce n-am avut de când suntem, aici, pe sala casei noastre, si parcã suntem cu mortul în casã.
- Proastã esti, zice el, pãi asta înseamnã cã suntem cu mortul ?
- Dar cum ?
- Pãi tu nu mã întelegi pe mine…
- Adicã…
- Eu nu vreau sã mã bucur, mãi femeie, cã atunci când te bucuri prea mult…
- Pãi da, dar nici asa…
- Pãi aia e, cã tu nu-ntelegi. Eu mã bucur pe invers. Si cã-mi plouã în cap, cum zici tu, mai e si cã mã tot frãmânt cum sã facem un pãtul, cã trebuie sã facem un pãtul, cã or sã vinã si porumbii, apoi iar grâu si iar porumbul, asa e de-acum încolo. Ai înteles ?
Pe loc i-am spus cã am înteles, dar a trebuit sã mã mai gândesc ca sã-l înteleg cum trebuie.


[top]

Imagini din aceastã paginã

Ion Licã Vulpesti