Întoarcere la pagina principală Numărul curent al revistei Satul Natal Informatii despre revista Satul Natal si Asociatia Nova International Aici puteti afla detalii despre modul în care ne puteti contacta Linkuri cãtre alte pagini web

ANUL II - Aparitie trimestrialã
Nr. 5 - Octombrie, Noiembrie, Decembrie 2002
Editatã de Asociatia Nova International cu sprijinul EPISCOPIEI ARGESULUI SI MUSCELULUI
Ilustratii: Cercul de Artã „Pui de vultur“, Vulturesti - Arges

Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Din sumar:

Calinic Argatu - „Traditia dãtãtoare de întelepciune“
Apel cãtre fiii satelor
Interviu cu dl. Corneliu Zeana, presedinte al Miscãrii Europene
Nichifor Crainic - „Cântecul potirului“
Întoarcerea fiului cãtre sat
„Puii de vultur“ învatã sã zboare
Scriitori români cu satul în glas - Ion Marin Iovescu
Pr. arh. Teofil Pãrãianu - conferinta de la Pitesti
Vasile Novac - „Bãlcescu si tãranii“
Cântece de stea - culese de Anton Pann

Scriitori români cu satul în glas

ION MARIN IOVESCU
- IN MEMORIAM -

Ion Marin Iovescu a început sã scrie în 1936, debutând cu romanul NUNTÃ CU BUCLUC, prefatat de Eugen Lovinescu. Criticul l-a numit cu îndrãznealã un Creangã al Munteniei, prezentându-i opera drept un fericit produs al spiritului folcloric. Aprecierea lui Lovinescu a fost, în mare parte, preluatã si de alti critici literari ai vremii, mai ales dintre cei apropiati cercului lovinescian. Satul descris de Iovescu - scrie Pompiliu Constantinescu, temperând entuziasmul maestrului sãu - este caricatural si la confinele moral cu târgul; elemente de mahala s-au înfiltrat adânc în el. Este o realitate, desigur, si acest sat, formã de tranzitie între târg si satul veritabil. O caracterizare sugestivã a laturii celei mai relevante a literaturii lui Iovescu o face George Cãlinescu, în ISTORIA LITERATURII ROMÂNE: „Dar, în loc sã-si realizeze tema în directia constructiei epice, autorul încearcã sã facã o operã de savoare lingvisticã, risipind ideea în snoave si proverbe“.
Au urmat, la intervale scurte, romanele O DARAVELÃ DE PROCES (1941) si OAMENI DEGEABA (1943), apartinând aceluiasi univers. Volumul LACRIMI PE PÂINE, alcãtuit din povestiri si nuvele, apare la un sfert de veac distantã, dupã ce autorul a trãit gulagul românesc, dar si acum îsi întoarce privirile spre acelasi sat, plasat de data aceasta într-un trecut îndepãrtat. Eroii povestirilor sale par sã descindã, cel mai adesea, din balade si legende. Autorul sporeste, în spirit folcloric, proportiile eroilor sãi, apelând la credinte si mituri, iar uneori chiar clãdindu-si subiectele pe ele. Ion Marin Iovescu este unul dintre scriitorii români cu vocatie pentru descrierea vietii din universul rural. El rãmâne fidel satului si lumii pentru a cãrei libertate a fãcut însemnate sacrificii.

[top]

VACARUL BÃTÃGUI

Ciobanul Isaia Streche destãinuie
lui Stancu si Cãlinei secretul unei comori

- fragment din volumul „Lacrimi pe pâine“ -

În timp ce vãtaful Ristea Berbesu spunea povesti copiilor, asteptând sã adoarmã oamenii si focul din câmp sã se stingã, lui Stancu Bãtãgui, tras mai deoparte de hula lor, cu nevasta si cãteaua pe la margini, si stând asa împietrit în gânduri, o datã i se pãru cã-i joacã ceva în fata ochilor, parcã o flacãrã, parcã o nãlucã. Cum se perpele cãlãtorul pus jos în drum de sete si de foame, asa începu vãcarul sã se perpele. Nu mai putu rãbda. Apucã de mânã pe Cãlina si-o târî dupã el, zicându-i pe soptite:
- Haide, fã Cãlino, cã parcã îmi sopteste acum cineva cã numai pe aici o sã-mi gãsesc eu comorile !
Cãlina îl urmã supusã, cã, de-atâtea luni de când îl luase, se învãtase ea cu toate nebuniile lui Bãtãgui si acum parcã îsi astepta în liniste sfârsitul. Dupã ei venea cãteaua si de sus cãdea câte o stea, ca un cui de aur din pantofii cerului, mãrind astfel si mai mult linistea si tainele toate, în care stãteau pe-aici învãluite si câmpiile si cerul.
Fu o noapte groaznicã si nemaipomenitã în nebunia ei. Împodobit cu cearcãne de lumini nescrise ca într-o împãrãtie fãrã auri, Stancu Bãtãgui se zbãtu cu capul si cu mintile de toti peretii noptii, sângerând pe toate închipuirile, cãzând, ridicându-se si urlând ca fiara rãnitã. Pentru el vorbea acum dedesuptul câmpiilor mai tare ca trâmbitele, iar nãlucile se bãteau între ele ca milogii prin târguri. De-atâtea alergãturi, fata lui Stancu se fãcuse congestie si ochii îi crãpau de vâlvori. Alergase toatã noaptea peste toti mãrãcinii si peste toate rãzoarele si bolovanii de pe-aici, pânã în ziuã, sângerându-si tãlpile si trupul cu aceeasi furie, ca lemnul când îsi dã carnea sã si-o taie în fierãstraie. Gâfâia Cãlina dupã el si dupã amândoi urla înnebunitã cãteaua.
Uneori, pe la vreun hop, când Bãtãgui se împiedica si cãdea, Cãlina îndrãznea sã-i zicã:
- Mã, Stancule ! Lasã-i diavolului de bani, mã, cã, si cu ei si fãrã ei, omul tot nefericit e ! Tot sãracul, mã, îsi are sãracul lui si-or fi altii mai nenorociti ca noi. De ce sã ne vãitãm ? Sã mergem, veriscane, îndãrãt, cã e mai bine asa ! Sã mergem, Stancule !
Dar Stancu Bãtãgui o trãgea mai înfuriat de mânã si îi striga:
- Dumnezeii mã-tii ! Ti-am spus tie taina mea numai sã mã cicãli ? Adevãrat cã slugii si muierii omul niciodatã sã nu-si deschidã inima !
- Nu te cicãl, Stancule, nu te cicãl ! încerca iar Cãlina sã zicã de teamã sã n-o loveascã Bãtãgui în cap. Nu, veriscane, nu te cicãl, dar zic si eu asa, ca proasta, numai sã nu tac. Cã doar din ele toate s-o potrivi una si de-a muierii sã fie adevãratã. Cã ce crezi tu, Stancule, când vom muri o sã luãm lumea cu noi ? Tot c-o para legatã pe deste, veriscane, plecãm d-aici. Tot c-o para !
- Ai dreptate, fã, ama nu te cauti ! Numai, vezi tu, sã nu se spânzure dulgherul când o gresi croitorul, cã nici dracul nu te mai scapã atunci din mâinile mele ! Tu trebuie sã crezi în comoarã, cã pe urmã, când oi gãsi-o, multe rude o sã mi se-arate atunci si tu n-o sã mai ai loc de ele.
- Cred, Stancule, cred ! Ti-am spus eu cã nu cred ? întãrea Cãlina. Si-si pleca iar capul de teamã sã n-o pocneascã Bãtãgui dupã ceafã.
- Apãi, dacã crezi, vino-ncoa, fã, cã de popã nu scapã omul nici viu, nici mort !
Stancu Bãtãgui uitase acum si de secere si de secerãtori, de toti oamenii din Uibãresti. Rãtãcise drumul si o tinea forfota înainte:
- Trebuie sã-mi gãsesc comorile, fã ! Trebuie…
Astfel îl prinse dimineata, când, frânt de obosealã, cãzu pe un rãzor cu nevasta si cãteaua alãturi si pânã sã adoarmã a boscorodit ca nebunul singur:
- Doamne, pãcatele-s pe oameni, nu pe butuci. Ca pietrele muntilor cad ele pe oameni. Iar acolo unde cad, nici sute de arhierei si de preoti nu le mai pot scoate. Comoara si umbletele astea o sã-mi mãnânce capul.
- Nu spuneam eu, veriscane ? În nãdejdea comorilor, ca vaca într-a bãltatului, rãmâne stearpã. Altminteri o sã ne prindã bãtrânetile, Stancule, cum suntem azi. Si va fi vai de capul nostru atunci ! Gândeste-te cã peste câteva sãptãmâni o sã vinã si copilul.
- Ce sã mã fac, Cãlino? gemea vãcarul tot mai deznãdãjduit.
- Sã muncim, Stancule, sã muncim ! îndrãznea Cãlina sã-i zicã. Cã, de nu muncim, lingem coada tigãii. Stancule, Stancule, decât bogat si frate mai mic, mai bine câine mai mare. Asa e, veriscane ! si Cãlina nu mai avea sfârsit. Uite, vezi tu, Stancule, sã zicem cã tu ai sã mai umbli vreo zece-douãzeci de ani dupã comorile tale, cum ai umblat doisprezece pânã acum. Sã zicem c-or fi si comori sub pãmânt, dã-le pãcatelor, cã asa zic toti, cu toate cã eu nu le-am vãzut pânã acum. Si tu peste douãzeci de ani ai sã le gãsesti. Asta iar s-o zicem, cã nu se stie sigur c-o sã le gãsesti. Te întreb însã:
ce-ai sã mai faci tu, Stancule, cu ele atunci ? Cã darul târziu nu mai are putere de dar. Pe când asa, ia sã ne punem noi pe muncã, încet, încet. Azi ceva, mâine ceva. Cu rãbdare si cu îngãduintã, chiar dintii soricelului rod odgoarele cele mai groase de la corãbii. Munca e mama noastrã, Stancule, e mama sãracilor.
- Dar dacã ?...
- Nici un dacã, Stancule, nici un dacã !
Poate numai vreun pumn de-al lui Stancu ar mai fi putut-o opri pe Cãlina acum.
- Nici un dacã ! Cu un dacã la mijloc, s-a dus treaba jumãtate. Noi ori trebuie sã muncim, Stancule, ori sã nu ne mai apucãm. Si atunci ai sã vezi tu ! O sã ne facem casã, o sã creascã si copilul. Poate-om mai face si altii, cã vreme e. Vom fi si noi oameni în rândul lumii, nu de batjocura satelor, ca acum.
- Ia nu mai spune, fã, minciuni de-ale tale, cã sunt sãtul de-ale mele ! Crezi tu cã se mai poate ? gemea vãcarul din adâncul sufletului.
- Se poate, veriscane, se poate ! îi da înainte cu gura Cãlina. Si vorbea asa de tare de parcã era de la minã, de unde se taie fierul si urlã pãmântul. Crezi tu cã nu se poate ! Dacã dracul, dupã ce a îmbãtrânit, s-a fãcut pustnic si s-a putut ! De ce sã nu se poatã ? Ajunge si omul o datã, Stancule, când se saturã
într-un fel si mai dã si hãis, nu numai cea. Cã între doi munti este o vale, între douã rele curge un bine. Ai sã vezi tu ! Uite, Stãncutul meu, Stãncut ! Eu zic sã rãmânem amândoi pe aici, prin satele ãstea. Ne bãgãm amândoi slugi, eu slugã, tu slugã, si ne punem pe muncã, crestem si copilul. Îl facem mare. Strângem. Vorbã mare sã nu zic, poate însãilãm si o casã.
- Pe urmã, hai la noi, fã, sã mâncãm nimic ! o întrerupse Bãtãgui, trãgându-si si mai mult bolovanul sub cap. Crezi tu cã mãmãliga stã singurã s-o mãnânci ? Asta e ca si cum as fi mâncat un dihor si acum îmi pute gura si mã doare si inima pe deasupra de usturimea lui.
Si vãcarul oftã din adâncul plãmânilor.
- As sti eu, Cãlino, cum sã lucrez. As sti eu, dac-as avea bani ! Atunci s-ar schimba socotelile. Dar, dacã nu-i am, tot calic mor, sã dau eu si din aripi.
- Nu asa, Stancule, nu asa ! nu mai era chip sã se opreascã femeia. Zidul se face el uneori si cu pietre mici. Tu vrei în sac si la moarã ? Încet, încet, cu zãbavã, ai sã vezi tu ! Pânã pui piciorul în prag, dacã vrei sã mã auzi, cã nu e surd mai mare, Stancule, decât omul care se face el cã nu aude si nu întelege.
- O, fã ! Luasi în arindã vorba ? Dracul m-a pus sã te iau asa cataoanã pe capul meu ? Mai du-te dracului si lasã-mã-n pace, cã mã albisi ! Adevãrat, bine a zis unul cã pânzã si nevastã noaptea sã nu-ti alegi. Cã de gura muierii te duci dracului, opt si cu a brânzei nouã. Mai bine iei una mutã decât una cu limba lungã, cum te-am brodit eu pe tine. Fire-ai a dracului !
- O, mã, Stancule, cã mai zic si eu ca proasta câte una ! Nu te supãra ! Cã n-ar mai fi fost ziua aia sã fie când mã luasi tu pe mine de nevastã !
Cãlina îi da mereu cu gura, iar Stancu, tot mai otrãvit, îi zicea:
- Bine, fã, bine ! Fie si trei zile cu cea de-alaltãieri. Dar acum lasã-mã dracului în pace sã închid ochii, cã pe urmã oi vedea eu
ce-oi mai face.
- Te las, veriscane, te las ! Ce te tin eu sã nu dormi ?
- Culcã-te si tu !
- Uite cã mã culc, acum mã culc !...
Si somnul îi prinse greu pe cei doi nenorociti, în câmp. Când adormirã ei, tocmai atunci rãsãrea soarele.


[top]

Imagini din aceastã paginã

Ion Marin Iovescu

Eugenia Melania Mihai - În gospodãrie