Întoarcere la pagina principală Numărul curent al revistei Satul Natal Informatii despre revista Satul Natal si Asociatia Nova International Aici puteti afla detalii despre modul în care ne puteti contacta Linkuri cãtre alte pagini web

ANUL II - Aparitie trimestrialã
Nr. 5 - Octombrie, Noiembrie, Decembrie 2002
Editatã de Asociatia Nova International cu sprijinul EPISCOPIEI ARGESULUI SI MUSCELULUI
Ilustratii: Cercul de Artã „Pui de vultur“, Vulturesti - Arges

Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Din sumar:

Calinic Argatu - „Traditia dãtãtoare de întelepciune“
Apel cãtre fiii satelor
Interviu cu dl. Corneliu Zeana, presedinte al Miscãrii Europene
Nichifor Crainic - „Cântecul potirului“
Întoarcerea fiului cãtre sat
„Puii de vultur“ învatã sã zboare
Scriitori români cu satul în glas - Ion Marin Iovescu
Pr. arh. Teofil Pãrãianu - conferinta de la Pitesti
Vasile Novac - „Bãlcescu si tãranii“
Cântece de stea - culese de Anton Pann

SATUL ROMÂNESC CONTEMPORAN S.O.S.

TRADITIA DÃTÃTOARE
DE ÎNTELEPCIUNE

Experienta spiritualã a Ortodoxiei românesti este, fãrã a exagera, adânc reflectatã în cultura popularã, folcloricã, în datinile mostenite din generatie în generatie.
Traditia Bisericii a izvodit valori culturale si mistice care au transfigurat perspectiva întelegerii existentei. Comunitatea crestinã - Biserica – pãstrarea bunelor vestiri ale Scripturii, cu ocrotirea Sfântului Duh, au zidit peste timp un monument de trãire si simtire care mãrturiseste despre jertfã, despre rãscumpãrare, despre înviere, despre curãtia vietii, despre bunurile vietii viitoare...
Dimensiunea comunitarã a crestinismului a dus în prim-planul convietuirii sociale mesajul pãcii, al iubirii si al compasiunii frãtesti, al tolerantei si al unitãtii întru aceeasi credintã si a impus o nouã ordine moralã.
Supravietuirea în spatiul nostru a unei culturi religioase sãnãtoase, biruitoare asupra oricãror tentatii pãgânizate sau ale libertãtii vãtãmãtoare, s-a datorat chemãrii pe care Dumnezeu a asezat-o si în sufletul românului: de a fi pãrtas la dumnezeire. Izvorul acestei aspiratii religioase porneste din vremea de început a încrestinãrii neamului nostru, de la credinta ca Fiul lui Dumnezeu s-a înomenit pentru a restaura în om puterea si vointa, simtirea si dragostea, dorul dupã împãrãtia si bunurile viitoare, asezând peste toate puterea harului sãu.
Cultura balcanicã a constituit un climat favorabil în care s-au putut cultiva valori mistice, religioase, asa încât sã ajungã pânã la noi creatii de un autentic spirit crestin. Existã în traditiile locale românesti, în datinile si obiceiurile noastre sfinte o continuitate de vietuire crestineascã si un nemaiîntâlnit dor al firii dupã Creatorul sãu.
În folclorul religios românesc se adânceste perspectiva asupra nemuririi, omul se ascunde în integralitatea cosmosului spiritualizat, el este martorul propriei prefaceri în Duh, el este înãltat într-o fericitã grãire cu Dumnezeu, un dialog de o simplitate cuceritoare.
Pentru românul crestin, Dumnezeu este o realitate personalã evidentã; el poate sã-I sãrute tãlpile lui Dumnezeu sau sã-L numeascã bunul si drãgutul. Limbajul acesta creeazã o apropiere euharisticã, o comunicare a bucuriei; robul si Stãpânul sunt ca doi prieteni care stau la aceeasi masã, împãrtãsindu-se.
Am auzit despre un bãtrân care nu gusta niciodatã pâine prima oarã în zi pânã nu spunea rugãciunea aceasta:
Doamne, Luminitã nouã,
Frânge pâinea-n douã,
Tie jumãtate,
Mie jumãtate,
La multi ani cu sãnãtate !
Apropierea aceasta ancestralã a omului simplu de Dumnezeu copleseste toatã frãmântarea metafizicã, toatã dialectica filosoficã. În fata acestei simple rugãciuni a pomenirii numelui lui Dumnezeu pãleste chiar semesia oricãrei teologii rationalizante, ratiunea însãsi pãleste...
Mutatiile ce s-au produs în viata socialã în prima jumãtate a secolului nostru au deteriorat mesajul crestin al traditiei populare.
Societatea modernã a cãpãtat un orizont cultural care s-a delimitat vizibil de valorile traditionale. S-a impus de-a lungul vremii o nouã perspectivã asupra vietii si au apãrut o serie de manifestãri folclorice hibride, care au exclus ideea de Dumnezeu, înstrãinându-i pe crestini de învãtãturile morale autentic traditionale. Obiceiurile românesti, socotite multã vreme ca fenomene de profundã culturã religioasã, au alunecat. usor spre secularizare si spre ignorarea valorilor promovate de Bisericã.
Nutrim speranta cã poporul nostru binecuvântat de Dumnezeu va sti sã pãstreze nealterate minunatele datini bãtrânesti si sã se întoarcã la fericita fricã de Dumnezeu dãtãtoare de întelepciune.
Avem bucuria sã vedem cã publicatia Datini întãreste si zideste o lucrare sfântã de redescoperire a identitãtii noastre de neam si de credintã.

CALINIC ARGATU

[top]

Apel cãtre fiii satelor
Si cãtre românii de pretutindeni

Prin programul pe care-l lansãm, dorim sã ne întoarcem cu o întreagã lume cãtre rãdãcini, cãtre acel spatiu miraculos care se numeste copilãrie, care se numeste sat. Dorim, cu puterile noastre adunate la un loc, sã investim în capital uman, în inteligenta pe care, neglijând-o, o putem risipi ori pierde si asta ar însemna stingerea treptatã a tuturor frumusetilor dãtãtoare de energii, care ne-au fost reazem. Scopul asociatiei noastre este cultural, educativ si de protectie si izvorãste din solidaritate socialã pozitivã. Copilul plecat din sat peste ani si ani se întoarce cãtre locul natal ca spre un paradis regãsit. Se întoarce cãtre pãrinti ori cãtre amintirea lor. Se întoarce lângã lumea veche si nouã, unde-si cautã clipa de liniste. Se întoarce însã si cãtre copilul nãpãstuit, care azi nu-si mai poate împlini visul de zbor cãtre o altã conditie a vietii, visul de a deveni profesor, doctor, preot, veterinar, agronom s.a. De aceea facem un emotionant apel cãtre fiecare fiu al satului, plecat în lume si devenit astãzi om de vazã, sã acorde suport financiar pentru studii liceale unui copil bun la carte, din satul în care s-a ivit ori dintr-un oricare alt sat românesc sufocat de sãrãcie. Faptele noastre bune vor da glas înalt vesniciei. Binele rãmâne lucrul cel mai liber al personalitãtii umane, iar în cazul în care el devine un element dinamic, nu te lasã sã mori. Cioran, profetul iubit al unei întregi generatii de tineri care si-au asumat, ca si el, exilul ca destin, scria cu mare tristete despre imaginea fals oribilã, nedreaptã si dispretuitoare a României în Europa civilizatã si sugera cã nu se poate vorbi rãu despre sãrãcie, dar, în acelasi timp, aceastã lume nu poate fi iubitã dacã nu este suficient ajutatã pentru a traversa desertul cãtre o oazã de nãdejde.
Telul imediat al acestui demers este sprijinirea copiilor dotati si sãraci spre a putea sã urmeze liceul în scolile de elitã din orase, costurile ridicându-se anual la suma de 500 $ (cãmin, cantinã, rechizite, transport), fiind vorba de un numãr de zece copii în acest an. Reînfiintarea bibliotecilor sãtesti si scolare, a cluburilor culturale unde copiii si tinerii satelor sã învete limbile strãine de circulatie, cu precãdere engleza si franceza, a cercurilor de desen ori de creatie, de informaticã, spre a învãta sã se conecteze pe internet, spre a putea sã se integreze în spirit si în culturã lumii oraselor, lumii evoluate si sã pãstreze identitatea culturalã a satului românesc care este peren.

[top]

NOVA INTERNATIONAL
ASSOCIATION’S CALL FOR FUNDING

The Association NOVA International kindly requests your assistance in supporting to enhance the opportunity for the elite students from the villages to pursue a high school education in a better school in the city. The living expenses including housing, meals, books and transportation) are $500.00 per year. The association selects 10 students every year.
The Association NOVA International promotes the elite students from the villages, helping them to reach high standards of achievement. The Association tries to support the foundation and re-foundation of the libraries in the villages, where the resources are very poor, the foundation of artistic and cultural clubs where students have the opportunities to learn foreign languages and become familiar with computers and internet. These new resources will help student’s perspective on the world, preserve the cultural identify and help the Romanian village to grow and develop.
If you are interested in supporting our humanistic project, please send money to the account number 2511.1-11844.1/ Rol and 2511.1-1844.2 USA – at the Romanian Commercial Bank (Banca Comerciala Romana), Filiala Judeteanã Arges, fiscal code: 13717520.
For more questions or concerns, please feel free to contact the Association NOVA International at the following address:

ASOCIATIA NOVA INTERNATIONAL (ANI)
Pitesti - 0300, b-dul Republicii, bloc D5b, sc. E, ap. 21, et. 6,
mobile phone: 0723996206
e-mail: novac@cyber.ro

Thank you for your assistance
and support!


[top]

Imagini din aceastã paginã

Calinic Argatu

Ancuta Elena Rizescu - Spre schit