Din sumar

Bătrânii copaci sunt coloanele cerului, când îi veţi doborî pe toţi, firmamentul se va coborî peste voi
Despre creaţia lumii vizibile
Programul educaţional Piky
Elogiul apei - elogiul vieţii
Mesajul umanist al şcolii
Strigătul copiilor către oamenii mari: Cruţaţi natura, atmosfera, solul şi apa!
Din literatura popoarelor indigene - Canada. Legenda familiei urs şi Podul Zeilor
Fratele nostru, Pământul
Analiza textului literar
Pustiul... undeva, el ascunde o fântână
Cu sete beau făptura Ta de rouă


Revistă editată de
Asociaţia NOVA INTERNAŢIONAL
cu sprijinul Consiliului Local
al Primăriei Piteşti
şi al Episcopiei Argeşului şi Muscelului

 
     
     
 

Website realizat şi întreţinut de Valentin ENACHE (mail - website) © 2004,
Asociaţia NOVA INTERNAŢIONAL,
Piteşti, Argeş, Romania

 
     

Programul educaţional PIKY

Interviu cu doamna Simona Moaghen, sef serviciu Relaţii Publice, SC Apă Canal 2000 SA Piteşti

Motto-ul programului educaţional pe care îl desfăşuraţi este: Apa înseamnă viaţă, preţuiţi-o şi nu o risipiţi! Care este scopul societăţii dumneavoastră în elaborarea acestui program ?

Societatea Apă Canal 2000 SA participă activ la educaţia copiilor în ceea ce priveşte importanţa apei. In acest scop am creat un personaj, sub forma unei picături de apă, ce se numeşte Piky. Piky a fost conceput în anul 2003 şi reprezintă interfaţa programului educaţional desfăşurat de societatea Apă Canal 2000 SA Piteşti. Piky reprezintă, de asemenea, mascota societăţii, fiind marcă înregistrată. Programul educaţional facilitează înţelegerea de către copii a eforturilor depuse de către societatea noastră pentru a asigura servicii la standarde europene. Scopul programului educaţional este dublu: pe de o parte, dorim să schimbăm cultura instituită la nivelul publicului vizavi de produsul „apă”, aceasta realizându-se prin educaţia privind modul de a fi receptivi faţă de resursa naturală „apă” şi faţă de produsul „apă” ; pe de altă parte, programul educaţional contribuie la promovarea imaginii societăţii.

De ce este nevoie de un program educaţional în rândul copiilor?

Deoarece educarea copiilor va duce la o mai bună conlucrare între societatea noastră şi beneficiari. Programul educaţional se adresează cu precădere elevilor din municipiul Piteşti, dar şi elevilor din localităţile judeţului Argeş. Elevii, mai ales cei din clasele I - VIII, reprezintă cel mai receptiv segment de public, fiind în plin proces de educaţie şcolară şi civică. Ei reprezintă „schimbul de mâine”, viitorul public cu putere decizională. Este important ca noi, societatea Apă Canal 2000, să formăm caractere de foarte devreme şi să informăm corect tinerele generaţii cu privire la moştenirea pe care le-o lăsăm. Atitudinea beneficiarilor noştri va fi cu mult diferită, în bine, dacă ei cunosc deja activitatea complexă pe care o desfăşoară societatea noastră. Tot ceea ce este atractiv pentru copii, declanşează o atitudine pozitivă la părinţi. Prin intermediul acestui program, copiii vor şti să preţuiască apa şi eforturile depuse pentru ca aceasta să le fie adusă la îndemână. Programul educaţional Piky este organizat şi derulat de către Serviciul Relaţii Publice al societăţii Apă Canal 2000 SA Piteşti.

Care sunt etapele acestui program educaţional şi cum s-a născut Piky ?

Programul educaţional a debutat în anul 2003. Prima etapă a acestui program s-a derulat sub denumirea „APA - de la captare la epurare” şi s-a adresat elevilor din ciclul primar ai şcolii nr. 2 Ion Minulescu din Piteşti. Aceasta a constat din prezentarea unui film de animaţie, al cărui personaj principal este Piky, care le explică copiilor drumul pe care îl parcurge apa de la captarea acesteia, trecând pe la uzina de tratare, consumatori, conducte de canalizare, staţia de epurare şi deversarea în râul Argeş. După vizionarea filmului elevii au vizitat cele două obiective strategice ale societăţii, respectiv Uzina de Apă Budeasa şi Staţia de Epurare Piteşti. În urma acestor acţiuni, elevii au realizat desene pe tema apei, cele mai multe avându-l pe Piky drept subiect.

În anul 2004, filmul Piky a fost difuzat şi în alte şcoli din Piteşti şi, de asemenea, s-au efectuat vizite la cele două obiective amintite mai sus.Tot în anul 2004 a fost creat de către dl. Silviu Antone, responsabil publicitate la societatea Apă Canal 2000, jocul pentru computer „Piky contra bacteriilor”, joc în care Piky curăţă apa de bacterii cu ajutorul unui pistol cu clor gazos. În vara anului 2004, Apa Canal 2000 SA a organizat concursul “Pleacă în vacanţă cu Piky!”, acordând premii în valoare de 35 de milioane lei. În perioada septembrie - noiembrie 2004, s-au derulat acţiunile care au marcat Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei, care se aniversează la data de 18 octombrie. La aceste acţiuni au participat opt unităţi de învăţământ din municipiul Piteşti şi una din comuna Teiu, judeţul Argeş. La data aniversării, societatea Apă Canal 2000 a organizat „Ziua Porţilor Deschise”, persoanele interesate putând vizita cele două obiective strategice ale societăţii.

În luna martie a anului 2005, societatea Apă Canal 2000 a organizat o expoziţie de desene pe tema apei, această etapă a programului educaţional fiind intitulată „Desenează cu Piky!”. Desenele sunt expuse la Galeria de Artă Naivă din cadrul Muzeului Judeţean Argeş, în perioada 21 - 31 martie 2005. Vernisajul acestei expoziţii a avut loc în data de 22 martie 2005, dată la care se aniversează Ziua Mondială a Apei, prin această expoziţie dorind să marcăm Ziua Apei. În cadrul acestei expoziţii au fost expuse 252 de desene pe tema apei, realizate în anii 2003, 2004 şi 2005 de către elevi din 14 unităţi de învăţământ din următoarele localităţi ale judeţului Argeş: municipiul Piteşti, oraşele Curtea de Argeş şi Mioveni, comunele Bascov, Teiu şi Băbana - sat Slătioarele. Societatea Apă Canal 2000 a premiat 19 participanţi la expoziţie, valoarea premiilor fiind de 30 milioane lei. De asemenea, societatea a acordat fiecărui copil care a participat la vernisaj câte un pachet care conţinea dulciuri, un CD cu filmul de animaţie Piky şi jocul Piky contra bacteriilor, precum şi pliante referitoare la programul educaţional Piky şi la Ziua Mondială a Apei.

În viitor, programul educaţional Piky se va dezvolta sub forma unor noi jocuri şi a altor filme de animaţie. Dorim, de asemenea, să cooptăm în acest program un număr cât mai mare de elevi din judeţul Argeş. Prin intermediul programului educaţional Piky, copiii vor şti să preţuiască apa şi eforturile materiale, umane şi financiare pe care societatea Apă Canal 2000 SA le depune pentru a realiza servicii de calitate în ceea ce priveşte producerea şi distribuţia apei potabile şi canalizarea şi evacuarea apelor uzate.

PROGRAMUL EDUCAŢIONAL PIKY - Etapa: Desenează cu Piky

CĂŞTIGĂTORII CONCURSULUI DE DESENE - 22 MARTIE 2005

Nr. crt. Nume şi prenume realizator desen Şcoala Clasa Clasament
1 TĂNASE Alexandru Liceul de Artă Dinu Lipatti VIII B I
2 STOIAN Iulia Teodora Şcoala nr. 7 Piteşti VII B II
3 RADU Adelina Şcoala nr. 4 Piteşti VII B II
4 VIERU Lavinia Liceul de Artă Dinu Lipatti IX B III
5 IORDACHE Alexandra Şcoala nr. 13 Piteşti V A III
6 IOVA Ionela Şcoala nr. 8 Piteşti VI A III
7 GĂINĂ Laura Şcoala nr. 11 Piteşti VI E M
8 CIOBĂNOIU Raluca Şcoala nr. 13 Piteşti V A M
9 DIACONU Florina Şcoala nr. 15 Piteşti V A M
10 EANA VLAD Iulia Şcoala nr. 11 Piteşti V C M
11 MARINICĂ Oana Şcoala Vladimir Streinu Teiu VI M
12 ANGHEL Denisa Şcoala Slătioarele, Băbana IV M
13 POROJAN Denisa Şcoala Bascov II M
14 RĂDUCAN Iulia Şcoala Liviu Rebreanu Mioveni VI H M
15 STAN Andreea Şcoala Regina Maria Curtea de Argeş III B M
16 OBADĂ Denisa Şcoala nr. 2 Piteşti VI C M
17 BURCEA Ionuţ Şcoala nr. 17 Piteşti IV B M
18 IVĂNUŞ Andrei Şcoala nr. 10 Piteşti V A M
19 PANĂ Claudiu Şcoala nr. 4 Piteşti V B M

     
 

Înapoi susÎnapoi la pagina anterioarăTipăreşte această pagină