Întoarcere la pagina principală Numărul curent al revistei Satul Natal Informatii despre revista Satul Natal si Asociatia Nova International Aici puteti afla detalii despre modul în care ne puteti contacta Linkuri cãtre alte pagini web

ANUL III - Aparitie trimestrialã
Nr. 7 - Aprilie, Mai, Iunie 2003
Editatã de Asociatia Nova International cu sprijinul EPISCOPIEI ARGESULUI SI MUSCELULUI
Ilustratii: Cercul de desen „Culoare si vis“ - Corbeni

Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Din sumar:

Calinic Argatu - „Sat si sfintenie în opera lui Creangã“
Prieteni de condei - PEN PALS
Interviu cu dl. NICOLAE VÃCÃROIU, presedintele Senatului
Învãtãmântul românesc pe treptele reformei
Poeme despre sat - Spiridon Voinescu
Muzeul Copilului
Scriitori români cu satul în glas - George Tãrnea
„Aventuri din satul reeducãrii comuniste“
Golestii si tãrãnimea
„Luminã linã, lini lumini“ - IOAN ALEXANDRU

VIN DIN COPILÃRIA MEA, CUM VIN DINTR-O TARÃ

- Toate marile persoane au fost mai întâi copii, dar putine dintre ele îsi amintesc -
ANTOINE DE SAINT EXUPERY

Când m-am nãscut, ursitorile mele cãutau luminã

Cel mai frumos loc de pe pãmânt este acela unde am vãzut lumina zilei. El se numeste Modoia. Sat miraculos, asezat între pãdurile seculare ale Hurezului si între dealuri încãrcate de soare si de livezi. Am venit pe lume toamna, într-o duminicã, la rãsãritul soarelui. Ursitoarele mele au fost bune. Au sosit din cele patru colturi ale lumii sã aseze la masa rotundã fiecare un dar, ca o bunã vestire: o carte, o tãblitã, un condei si un bãnut. Despre carte mama mi-a mãrturisit mai târziu cã era Biblia.
A urmat Botezul, Sfântul Botez, care a adãugat vietii mele un înger luminos. Atunci, la trei sãptãmâni, am trecut prima oarã dealul si pãdurea dinspre rãsãrit la biserica dintr-un sat mai îndepãrtat. Se numea Ursi. Preotul nostru era condamnat la închisoare lângã miile de intelectuali concentrati. M-am nãscut în timpul celui de-al doilea rãzboi mondial. Bãrbatii erau pe front. Când am venit în luminã, am gãsit acasã, lângã mama, doi frati, unul de zece ani si celãlalt de opt. Peste încã opt ani avea sã vinã sora noastrã mai micã.
Dumnezeu mi-a dãruit un suflet bun si ascultare. Am adus bucurie si nãdejde în casa pãrintilor mei. Dascãlii cei mai buni, cei mai adevãrati mi-au fost ei, pãrintii. De la ei am învãtat cã frumusetea si bunãtatea vor salva lumea si cã tot ce faci, în singurãtate, fatã în fatã cu bunul Dumnezeu, pare sã fie desãvârsit. Mama m-a îndemnat sã nu dezvãlui rãul pe care mi-l provoacã cei din jur, ci sã mã apãr în tãcere, sã nu provoc un si mai mare rãu. „Numai lui Dumnezeu sã-i mãrturisesti lucrurile acestea - îmi spunea. El are grijã sã te crute si sã te povãtuiascã. Sã te rogi si pentru buni, si pentru rãi. Sã te rogi si pentru pietrele de pe
drum.“ Mama mea se ruga frumos: „Doamne, Dumnezeule mare si bun - rostea cu glas sfielnic - ajutã la toti copiii lumii si copiilor mei“. Se ruga mult la Maica Precista. Nu fãcea risipã de vorbe, dar le rostea cu credintã si evlavie, iar în ochi avea lacrimi de bucuria întâlnirii cu puterile ceresti. Mi-am adus aminte de simplitatea rugãciunii bunei mele mame mai târziu, când am aflat istoria a trei pustnici de pe o insulã pustie, care, vizitati de trei pãrinti cãlugãri, i-au primit pe acestia cu dragoste si ospitalitate, dar le-au cerut cu smerenie sã-i învete sã se roage. Cei trei monahi i-au învãtat Tatãl nostru, iar dupã câteva zile si-au luat rãmas bun, au urcat în corabie si au plecat spre locurile lor. La câteva clipe, privind spre tãrm, s-au minunat vãzându-i pe cei trei bãtrâni mergând pe valuri spre corabie si fãcându-le semn cu mâinile sã se opreascã. „Am uitat rugãciunea!“ - s-a auzit glasul bãtrânilor. Cãlugãrii, înghetati de uimire la aparitia celor trei care cãlcau pe apã, i-au întrebat cum s-au rugat înainte de venirea lor pe insulã. „Voi, cei Trei de Sus, rugati-vã pentru noi cei trei de jos!“ - a venit rãspunsul unchesilor de pe valuri. „Rugati-vã la fel! „Rugati-vã la fel!“ - i-au îndemnat pãrintii monahi, care stiau bine, dar acum vedeau cu ochiul liber, cã nu atât vorbele, cât sufletul îngenuncheat în rugãciune conteazã. S-au despãrtit de insula bãtrânilor mai bogati sufleteste decât veniserã.


Calea visului

Visul era tot ce mã pãstra purã într-o transparentã dulce-ametitoare. Visul mã rãpea ceasuri, si zile, si veacuri. Fãrã mãsurã, visul mã acapara siesi. Ce dulce aceastã lunecare în abisul linistitor si cald al imaginatiei aprinse prea timpuriu! Fiinta mea cãpãta aripi. Priveam roatã si mã descopeream singurã într-un univers fermecat, anume parcã zidit pentru sufletul meu. Cât de sãraci mi se pãreau cei din jur! Dacã le-as fi dezvãluit taina, sigur ar fi râs si s-ar fi îndepãrtat spre ale lor, simple lucruri fãurite pentru o fãrâmã de pâine. Eu am ales calea visului. Nu stiam nimic despre lumea întreagã, nu stiam nimic despre universul întreg, dar visul se arãta într-un fel anume copilului ce eram si mã fascina cu privelistea lui în care, neîndoielnic, nu putea sã încapã oricine si oricum.
Dintre cei pe care i-am cunoscut în copilãria mea, nimeni nu a mers pe acest drum miraculos al visului. Nimeni în afarã de mine. O datã cu coborârea amurgului, m-am lãsat pradã aripilor lui si am pornit pe o cãrare înconjuratã de o parte si de alta de meri încãrcati de rod. Meri în care luminau, ca niste fãclii, mere rosii si strãlucitoare si care-si sprijineau, de greutatea rodului, crengile în pãmânt. Pãmântul era binevoitor si cald. Respira aerul rece al noptii. Pãmântul simtea zborul meu, care mã desprindea de sat cu fiecare clipã. Si eram doar un copil neinitiat, cu bratele întinse spre nemãrginire. Si numai de acolo, din pragul copilãriei, poti sã vezi ce mare si ce minunatã e lumea. Numai de acolo poti vedea cu închipuirea un univers miraculos, fãrã umbre si fãrã tristete.
Opincile scâlciate ale copilãriei urcau cãtre zorile vietii pe poteca albãstritã de soare si de zbor. Minunata vârstã rãmânea sã locuiascã în mine ca o muzicã ascunsã, ca o muzicã nepieritoare. Pietrele de pe drum mã priveau cu aceeasi rece mirare ca atunci, în diminetile acelea în care întindeam bratele cãtre drumurile nãscute în mine anume sã iscodeascã cu nesfârsirea lor necunoscutul. Alergam prin livezile albe, scuturând dinadins crengile pline de rod. Mã prefãceam în paparudã si chemam ploaia chiar si atunci când suvoaiele de apã curgeau pretutindeni. Trãgeam cu prastia în pãsãri. Alergam si nu stiam sã aleg între bine si rãu. Drumul în fata mea se deschidea straniu si tulbure.Vântul ridica vârtejuri mari de praf si de frunze în jurul meu. Atunci m-am abandonat vietii onirice ca unui liman matern atoatestiutor, atoateprotector. Mã lãsam astfel în voia cerului, în voia aerului, în voia pãmântului. Cãutam. Cãutam o lume mai bunã decât mine. O lume care sã-si treacã iertãtoare mâna peste cruzimea si ticãlosia timpului, peste surâsul imbecil ori parsiv al ipocriziei, peste plânsul isteric al lasitãtii, peste mersul delirant al somnambulilor pe acoperisurile noptii. O lume care sã-si treacã iertãtoare mâna peste întunericul celebrat în abisuri, acolo unde n-au coborât niciodatã surâzãtoare razele lunii. Acolo unde pe muschiul umed al trunchiurilor înnoptate, doar trupurile reci ale târâtoarelor mai tulburã perfectul univers al tãcerii.

Elisaveta Novac
(din „Cartea amintirii“)


Imagini din aceastã paginã

Nina Gherghinoiu - Acasã la români