Întoarcere la pagina principală Numărul curent al revistei Satul Natal Informatii despre revista Satul Natal si Asociatia Nova International Aici puteti afla detalii despre modul în care ne puteti contacta Linkuri cãtre alte pagini web

ANUL III - Aparitie trimestrialã
Nr. 7 - Aprilie, Mai, Iunie 2003
Editatã de Asociatia Nova International cu sprijinul EPISCOPIEI ARGESULUI SI MUSCELULUI
Ilustratii: Cercul de desen „Culoare si vis“ - Corbeni

Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Din sumar:

Calinic Argatu - „Sat si sfintenie în opera lui Creangã“
Prieteni de condei - PEN PALS
Interviu cu dl. NICOLAE VÃCÃROIU, presedintele Senatului
Învãtãmântul românesc pe treptele reformei
Poeme despre sat - Spiridon Voinescu
Muzeul Copilului
Scriitori români cu satul în glas - George Tãrnea
„Aventuri din satul reeducãrii comuniste“
Golestii si tãrãnimea
„Luminã linã, lini lumini“ - IOAN ALEXANDRU

MUZEUL COPILULUI - CORBENI - ARGES

Eu cred cã mai întâi a fost satul si dupã aceea au venit
dealurile din jur, ca sã pãzeascã frumusetea asta.

(Octavian Goga)

Satul era un tânãr frumos cu ochi de pãduri

era un pãmânt vast de rocã, de frig cu singurãtate în crãpãturile sterpe
si pãmântul era mult prea subtire si atunci au crescut muntii si dealurile peste el
si dealurile erau mult prea golase
si atunci au crescut pãdurile si le-au împodobit
copaci mari au urcat muntii în drum spre cer si astfel s-a împlinit prima cãlãtorie
era o singurãtate de nu se-auzea decât murmurul ploii din crucea amiezii
cã veniserã si ploile cu panerele încãrcate de fructe
eu eram copilul copilãriei mele
mai împlinitã decât împlinirea, mai dulce decât steaua polarã
vedeam cum soarele din inima noptii colora paltinii cu luminã purpurie
si începeau sã creascã de jur împrejur vietuitoare
tropotul lor se aduna într-un strigãt care se-amesteca cu copacii
glasul pãdurilor, cântecul din copilãria mea luminatã
se desfãceau în strãlucitoare comete si veneau peste sat o datã cu ivirea zorilor
mesager pentru rãsãritul soarelui
satul era un tânãr frumos cu ochi de pãduri
dar într-o noapte s-a transformat într-un cuib de aur
sã vietuiascã cu un suflet mai mare
apoi a venit la el Dumnezeu de mânã cu doi prunci cu pãrul din spice aurii
o datã cu soarele a venit Dumnezeu, înaintând prin holde
îti dãruiesc acesti copii ai mei sã le fi leagãn
sã-i cresti mari si pe pruncii lor ce-or sã vinã
si în vecii vecilor si tu si ei sã cãlãtoriti în luminã
din glasul lui Dumnezeu cresteau pãsãri cu aripi mari
îngeri ocrotitori într-o priveliste fermecãtoare
si copii frumosi, o lume de copii cu privirile umezi ca stelele
cu tãlpile alergãtoare pe colinele zorilor
copiii copilãriei lor mai dulce decât steaua polarã

ELISAVETA NOVAC

Asociatia Nova International (ANI), în cadrul proiectului Satul Românesc Contemporan S.O.S., promoveazã activitãti culturale si educative în rândurile copiilor si tinerilor de la sate, care se aflã în situatii de risc si care sunt defavorizati, insistând asupra protectiei valorii si dezvoltãrii aptitudinilor de creatie artisticã ori înclinatiilor cãtre mestesuguri inspirate de traditie si folclor, acordând sanse egale la educatie si promovând legãturi active între copiii de grupuri etnice si sociale diferite. Initiativa noastrã este realistã si intrã în preocuparea pe care o are ANI în ceea ce priveste sprijinirea copiilor de la sate înzestrati de Dumnezeu cu har, dar defavorizati de conditiile social-economice si marginalizati, în comparatie cu copiii de la orase. Proiectul nostru este unul cultural si educativ si necesitã sprijin material si logistic, în sensul reasezãrii, reorganizãrii ori înfiintãrii unor institutii sãtesti: biblioteci, cluburi culturale, cercuri de creatie, ateliere ale micilor mestesugari s.a. Astfel se urmãreste ca noua lume sãteascã muticulturalã sã învete, sã munceascã si sã trãiascã împreunã.
Muzeul Copilului de la Corbeni – Arges a fost înfiintat în toamna anului 2002, din initiativa Asociatiei Nova International (ANI), Primãriei Corbeni si doamnei Elena Stoica, profesor coordonator al cluburilor de desen Culoare si vis din Albestii de Arges si Cercul Cromo din Corbeni, si este gãzduit de noul sediu al Primãriei din comuna Corbeni. În acest cadru, copiii si tinerii devin o constiintã a lumii în care trãiesc. Activitãtile lor dau glas trãirilor si viselor unor generatii care-si cautã menirea în timpul prezent si mai ales, prin adevãrurile cãlãuzitoare de frumuseti, deschid porti cãtre lume.
Muzeul Copilului – ne spune doamna profesoarã Elena Stoica, cetãtean de onoare al localitãtii – este deschis nu numai copiilor din Arges si din tarã, ci si pentru cei din întreg universul. Exponatele realizate de cãtre copiii de pretutindeni îsi vor gãsi locul în acest spatiu. Am vizitat tabere internationale ale copiilor în Franta, Ungaria, Portugalia, Macedonia, Italia. Copiii români au lãsat lucrãri premiate în expozitiile din aceste tãri. Dorim sã devenim, la rândul nostru, gazde si sã primim si noi vizita micilor artisti europeni. Existã aici, la Corbeni, o lume fericitã. Duminicã, 1 iunie, în curtea muzeului vor putea fi urmãriti în fata sevaletelor, asezând în culori clipa prezentã. Apoi invitatia în Egipt cu o expozitie de desen creeazã sansa ca lumea copiilor români sã fie cunoscutã cu adevãratul ei chip.
În acest fel, dar si prin înfiintarea unui complex cultural la Corbeni, care sã cuprindã, pe lângã ateliere de artã si mestesuguri, si o tabãrã internationalã, dorim sã facem cunoscute valorile locurilor prin reevaluarea trecutului, prin depãsirea crizei culturale si educationale, prin reconsiderarea traditiei si proclamarea socului vechiului în opozitie cu socul modernist. Promovând valorile umane, în special copiii si tinerii dotati si talentati, vom arãta lumii adevãrul din umbrã despre care rar se vorbeste.
Visãm sã dãm strãlucire acestui spatiu prin copii, prin preocupãrile lor legate de tot ce au mai valoros locurile acestea, care închid în ele atâta frumusete – ne spune primarul din Corbeni, domnul Daniel Dincutã. Pasul urmãtor vizeazã o carte – desene si poezie – sub genericul Satul privit cu ochii copilãriei. Avem în lucru un pliant în limbile de circulatie – francezã si englezã – spre a introduce în circuitul turistic Muzeul Copilului din localitatea noastrã. Cãlãtorul strãin va avea multe de vizitat si vã pleca mai bogat sufleteste din locurile noastre carpatine. Avem în vedere, de asemenea, înfiintarea atelierelor de mestesuguri pentru copiii si pentru tinerii din satele noastre. Existã vechi traditii de cioplire a pietrei, a lemnului, de tesut ori de realizat costume traditionale manual. Dorim sã reînviem aceste preocupãri, care îi angajeazã pe tineri si pe copii în activitãti productive folositoare în viatã.
Misiunea organizatiei noastre a fost stabilitã în mod natural si a apãrut din necesitatea de a revigora la sate institutii culturale si educative care sã adune sub umbrela lor copiii si tinerii talentati ori cu înclinatii cãtre mestesuguri inspirate de traditie sau folclor, care provin din zone sãrace si nonindustriale si se aflã în situatii de risc, sprijinind în acest fel integrarea lor socialã. Demersul nostru îi cheamã la actiune pe dascãlii vremii, care au o mare datorie în recuperarea valorilor materiale si spirituale uitate ale satului românesc.


Imagini din aceastã paginã

Geta Gherghinoiu - Poarta îngerasilor

Nina Gherghinoiu - Petrecere

Monica Ghitescu - Primãvara