Întoarcere la pagina principală Numărul curent al revistei Satul Natal Informatii despre revista Satul Natal si Asociatia Nova International Aici puteti afla detalii despre modul în care ne puteti contacta Linkuri cãtre alte pagini web

ANUL II - Aparitie trimestrialã
Nr. 3 - Aprilie, Mai, Iunie 2002
Editatã de Asociatia Nova International cu sprijinul EPISCOPIEI ARGESULUI SI MUSCELULUI
Ilustratii: Cercul de Artã „COLINARII“, Vrãnesti - Arges

Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Din sumar:

Satul românesc contemporan SOS
Calinic Argatu - modelul Ion Pillat (111 ani de la nastere)
Interviu cu domnul Constantin Nicolescu - senator de Arges
Întoarcerea fiului cãtre sat
Un nou cerc de artã: COLINARII - Scoala Vrãnesti - Arges
Comuna Mihãiesti - între traditie si modernitate
Cãlusul argesean
Radu Gyr - poeme

SATUL ROMÂNESC CONTEMPORAN S.O.S.

MODELUL ION PILLAT
(111 ani de la nastere)

Într-o poezie româneascã mai degrabã melancolicã si elegiacã, atunci când nu are ecouri sumbre (Bacovia), Ion Pillat lãrgeste perspectiva în felul în care constructorii brâncovenesti din vremea lor au lãrgit în zidul bizantin ferestrele bisericilor. Contemporan cu accentele argheziene vetero-testamentare, cu azurul pur si savant al lui Ion Barbu, albastrul lui Pillat e autentic si original.
Faptul cã Ion Pillat, ca poet, descoperã si celebreazã Balcicul, unde va înflori o scoalã de picturã româneascã, constituie încã o trãsãturã a personalitãtii sale. Marea era pe atunci o realitate recentã în literatura si chiar în cultura românã: Eminescu ne-o relevase cel dintâi, urmat de Iorga si de Pârvan. Cosmopolitismul lui Minulescu, care include elementul marin, e unul de revistã ilustratã.
S-a spus despre Pillat cã ar fi un traditionalist. Nouã ne apare mai degrabã în posturã de clasic. El este corespondentul peste veac al lui Alecsandri, mai putin usurãtatea afisatã a acestuia, inclusiv în prozodie.
Existã si la Pillat o constiintã a misiunii, a menirii, dar sobrã si estompatã. Desi familia sa are, mai ales pe latura moldoveneascã, adânci rãdãcini boieresti, scriitorul e un mare burghez. Brãtienii, cãrora le apartine pe linie maternã, au fost stãpâniti de constiinta misiunii, a rolului, a reformei si a înnoirii. Modernizarea, în viziunea lor, a fost una temperatã. Au sprijinit industria, îndeosebi pe cea nationalã, dar au respectat si au crutat lumea patriarhalã a satului românesc, de care erau organic legati. Ei continuau o boierime echilibratã si realistã, al cãrei duh nu s-a risipit o datã cu Revolutia de la 1848 si cu urmãrile ei. Au stiut sã nu actioneze agresiv sau excesiv asupra vechilor întocmiri sau au fãcut-o astfel numai la începutul activitãtii lor politice.
Satul acesta românesc a fost intuit de Pillat nu în dimensiuni etnografice si nici printr-o arhaizare silitã, ci metafizic si spiritual. Lumina din Pe Arges în sus este, la orice punct din zi, una a odihnei si a echilibrului:

„Am asteptat amurgul ca zãrile sã fie
Altare largi suflate în aur preacurat,
Iar sãlciile, care pe drum au tremurat,
Înspre Golesti sã-nsire albastra lor stafie“.

(Parcul Golestilor)

Prin poezia lui Pillat, îndeosebi prin cel mai frumos volum al sãu, Argesul devine o paradigmã, întocmai ca Lancrãmul lui Blaga sau ca Moldova lui Sadoveanu.
Iar dacã acest tinut, votiv si voievodal, devine un reper gratie liricii lui Pillat, scriitorul pare fi socotit el însusi un model prin echilibrul între traditie si modernitate pe care îl reprezintã în cultura românã. El inaugureazã, de altfel, o tipologie. Acest poet si intelectual care celebreazã valorile arhetipale românesti, considerat „traditionalist“ de unii dintre critici, era cât se poate de european. Cele mai sonore nume din cultura contemporanã care au vizitat România – Paul Morand sau Hermann Keyserling – au trecut si prin locuinta lui. A fost prieten si coleg la Liga Natiunilor cu Saint-John Perse, unul dintre înnoitorii poeziei contemporane, rãsplãtit mai târziu cu Premiul Nobel. Ceaiurile literare din casa lui de pe strada Polonã din Bucuresti, asa cum le descrisese Stefan Baciu în evocãrile sale, erau un etalon de elevatie artisticã si intelectualã. Ion Pillat a contribuit la ridicarea prestigiului cultural al Bucurestiului interbelic într-o mãsurã care încã ne rãmâne sã o descoperim si sã învãtãm din ea. Pentru cã biografia (nu numai opera) lui Pillat rãstoarnã prejudecata recentã cã apartenenta la Ortodoxie, traditia nationalã si o nevoie realistã de echilibru si sigurantã ne-ar face incompatibili cu... Europa. Opera lui Pillat este cum nu se poate mai nationalã, fãrã ca autorul ei sã fi cãutat cãznit si deliberat lucrul acesta, iar conduita lui – superior europeanã.
Poezia lui Pillat rezistã din plin probei timpului, iar tipul de scriitor pe care l-a întrupat (sobrietate, respect de sine si igienã socialã) constituie un model cât se poate de actual. Absenta unor semnalãri aniversare – poetul s-a nãscut la 31 martie 1891 – ne-a determinat sã scriem aceste rânduri.

CALINIC ARGATU
„FRUMUSETEA LUMII VÃZUTE“
- Editura DACIA
- Cluj-Napoca, 2002

[top]

Apel cãtre fiii satelor
Si cãtre românii de pretutindeni

Prin programul pe care-l lansãm, dorim sã ne întoarcem cu o întreagã lume cãtre rãdãcini, cãtre acel spatiu miraculos care se numeste copilãrie, care se numeste sat. Dorim, cu puterile noastre adunate la un loc, sã investim în capital uman, în inteligenta pe care, neglijând-o, o putem risipi ori pierde si asta ar însemna stingerea treptatã a tuturor frumusetilor dãtãtoare de energii, care ne-au fost reazem. Scopul asociatiei noastre este cultural, educativ si de protectie si izvorãste din solidaritate socialã pozitivã.
Copilul plecat din sat peste ani si ani se întoarce cãtre locul natal ca spre un paradis regãsit. Se întoarce cãtre pãrinti ori cãtre amintirea lor. Se întoarce lângã lumea veche si nouã, unde-si cautã clipa de liniste. Se întoarce însã si cãtre copilul nãpãstuit, care azi nu-si mai poate împlini visul de zbor cãtre o altã conditie a vietii, visul de a deveni profesor, doctor, preot, veterinar, agronom s.a. De aceea facem un emotionant apel cãtre fiecare fiu al satului, plecat în lume si devenit astãzi om de vazã, sã acorde suport financiar pentru studii liceale unui copil bun la carte, din satul în care s-a ivit ori dintr-un oricare alt sat românesc sufocat de sãrãcie. Faptele noastre bune vor da glas înalt vesniciei. Binele rãmâne lucrul cel mai liber al personalitãtii umane, iar în cazul în care el devine un element dinamic, nu te lasã sã mori. Cioran, profetul iubit al unei întregi generatii de tineri care si-au asumat, ca si el, exilul ca destin, scria cu mare tristete despre imaginea fals oribilã, nedreaptã si dispretuitoare a României în Europa civilizatã si sugera cã nu se poate vorbi rãu despre sãrãcie, dar, în acelasi timp, aceastã lume nu poate fi iubitã dacã nu este suficient ajutatã pentru a traversa desertul cãtre o oazã de nãdejde.
Telul imediat al acestui demers este sprijinirea copiilor dotati si sãraci spre a putea sã urmeze liceul în scolile de elitã din orase, costurile ridicându-se anual la suma de 500 $ ( cãmin, cantinã, rechizite, transport), fiind vorba de un numãr de zece copii în acest an. Reînfiintarea bibliotecilor sãtesti si scolare, a cluburilor culturale unde copiii si tinerii satelor sã învete limbile strãine de circulatie, cu precãdere engleza si franceza, a cercurilor de desen ori de creatie, de informaticã, spre a învãta sã se conecteze pe internet, spre a putea sã se integreze în spirit si în culturã lumii oraselor, lumii evoluate si sã pãstreze identitatea culturalã a satului românesc care este peren.

[top]

NOVA INTERNATIONAL
ASSOCIATION’S CALL FOR FUNDING

The Association NOVA International kindly requests your assistance in supporting to enhance the opportunity for the elite students from the villages to pursue a high school education in a better school in the city. The living expenses including housing, meals, books and transportation) are $500.00 per year. The association selects 10 students every year.
The Association NOVA International promotes the elite students from the villages, helping them to reach high standards of achievement. The Association tries to support the foundation and re-foundation of the libraries in the villages, where the resources are very poor, the foundation of artistic and cultural clubs where students have the opportunities to learn foreign languages and become familiar with computers and internet. These new resources will help student’s perspective on the world, preserve the cultural identify and help the Romanian village to grow and develop.
If you are interested in supporting our humanistic project, please send money to the account number 2511.1-11844.1/ Rol and 2511.1-1844.2 USA – at the Romanian Commercial Bank (Banca Comerciala Romana), Filiala Judeteanã Arges, fiscal code: 13717520.
For more questions or concerns, please feel free to contact the Association NOVA International at the following address:
ASOCIATIA NOVA INTERNATIONAL (ANI)
Pitesti - 0300, b-dul Republicii,
bloc D5b, sc. E, ap. 21, et. 6,
Mobile Phone: 0723996206
e-mail: novac@cyber.ro

Thank you for your assistance and support!


[top]
Imagini din aceastã paginã

P.S. Calinic

Anton Ramona - Cãtunul