Întoarcere la pagina principală Numărul curent al revistei Satul Natal Informatii despre revista Satul Natal si Asociatia Nova International Aici puteti afla detalii despre modul în care ne puteti contacta Linkuri cãtre alte pagini web

ANUL II - Aparitie trimestrialã
Nr. 2 - Ianuarie, Februarie, Martie 2002
Editatã de Asociatia Nova International cu sprijinul EPISCOPIEI ARGESULUI SI MUSCELULUI
Ilustratii: Cercul de Artã „Culoare si Vis“, Corbeni - Arges

Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Din sumar:

Satul românesc contemporan SOS - Interviu cu PS Calinic
Apel cãtre fiii satelor
Valeriu Anania: Drumul dorului - Mistica Pãmântului
Ioan Alexandru: Poeme despre sat
Întoarcerea fiului cãtre sat
La Corbeni - Culoare si vis în cetatea basmului
Cãlinestii de Arges în mileniul III
Ion Mihalache si satul natal
Vasile Voiculescu - Limba cereascã a rugãciunii

ROMÂNIA NOUÃ TREBUIE SÃ ÎNSEMNE… ÎNAINTE DE TOATE, ROMÂNIA DREPTÃTII

ION MIHALACHE SI SATUL NATAL

Poporul român sãrbãtoreste ( sau ar trebui s-o facã) 120 de ani de la nasterea lui Ion Mihalache, personalitate politicã de prim rang în România Mare. Golestii Badii, satul sãu natal, a fost înglobat de Cârcinov, care a devenit comunã si, ulterior, orasul Topoloveni. De la 1 noiembrie 1903, când îsi începe stagiul militar la Regimentul 30 Dorobanti Muscel, atrage pe câtiva învãtãtori si elaboreazã un plan de îmbunãtãtirea a vietii tãrãnimii, care cuprindea, între altele, pe plan intelectual: organizarea de conferinte pentru sãteni, biblioteci, atenee populare, teatre si coruri sãtesti; pe plan moral: combaterea viciilor si, mai ales, a alcoolismului si pe planul educatiei sãtesti: medici, spitale, ateliere industriale, bãnci populare, încurajarea industriei nationale, îmbunãtãtirea alimentatiei sãtenilor, mecanizarea agriculturii, respectarea legii tocmelilor agricole, arendarea mosiilor statului la obstiile tãrãnesti si votul universal. Transferat, de la Ludesti - Dâmbovita, la Topoloveni, în data de 1 septembrie 1903, urmeazã cursuri de lucru manual, specializându-se în împletituri de nuiele si tâmplãrie. Ca învãtãtor, se ocupã, atât de educatia si instructia scolarilor, conform obligatiilor profesionale, cât si a prescolarilor si chiar a pãrintilor.
Combãtând, în „Neamul Românesc“, acuzatia cã învãtãtorii ar fi fost instigatorii Rãscoalelor Tãrãnesti din anul 1907, Ion Mihalache arãta ce realiza el si alti apostoli ai Neamului, fapte pentru care se recunosteau instigatori: „Dacã ai învãta carte, tu, unul singur, pe 100 - 150 de copii ai mujicilor, pentru 76 de lei pe lunã, se cheamã „instigatie“, atunci noi suntem „instigatori“; Dacã jertfindu-ti timpul tãu liber, i-ai învãtat cum sã-si lucreze unele lucruri pe care le cumpãrau din piatã, cum sã-si îngrijeascã singuri grãdina pe care o fãcea bulgarul, cum sã se roage în cor pentru izbãvirea lor si a pãrintilor lor si asta se cheamã „instigatie“, noi suntem „instigatori“; Dacã ai îndrãznit, tu, sãracule, ca, fãrã platã, sã faci si scoalã de searã cu oamenii vârstnici; sã-i înveti sã scrie, sã citeascã, sã socoteascã, pentru ca sã micsorezi rusinea tãrii, adusã de multimea analfabetilor ei, asta este altã „instigatie“: noi suntem „instigatori“!; Dacã la bisericã, la cercurile culturale, la sezãtori, îi vei fi sfãtuit cum se tine o gospodãrie, cum se tin vitele, cum se munceste pãmântul (vei fi îndrãznit poate sã le spui sã-si facã munca la timp si întâi pe a lor!), cum se cresc copiii, cum cã e bine a-ti procura în casã - nu de la strãini - lucrurile trebuincioase si câte altele, si asta se cheamã „instigatie“, iarãsi: noi suntem „instigatori“; Dacã a le strânge economiile în bãncile în care ai muncit cu atâta trudã, ca sã nu li le strângã altii, si ca sã aibã de unde lua ei, în ciuda atâtor cãmãtari, cu dobânzi mici si forme putine, înseamnã „instigatie“, noi suntem „instigatori“; Dacã a le organiza productia pentru ca din munca ce fac sã le rãmânã cât mai mult în punga lor si cât mai putin în punga altora, prin tovãrãsiile de arendare - în ciuda cui ?-, de grãdinãrit, de brutãrii etc., înseamnã „instigatie“: da, noi suntem instigatori; Dacã a le organiza vânzarea mãrfii, asa ca prin tovãrãsii sã obtinã pretul mai mare, în ciuda misitilor si dacã a le organiza consumatia lor, asa ca lucrurile strict trebuincioase sã-i coste mai putine parale, dacã aceasta înseamnã „instigatie“, da, noi suntem „instigatori“;Dacã a arãta tãranului nostru cum trãiesc tãranii din alte pãrti, se cheamã instigatie, dacã, mai ales, „a face politicã“ în asa chip ca sã cauti a face pe tãran sã deschidã bine ochii pe cine trimite sã-i reprezinte pãrerile si nevoile, sã-i spunã focul la cei mai mari, adicã a-l povãtui sã nu mai aleagã ca deputati ai lor pe toti veneticii din lumea asta, ci pe oamenii lor de încredere, bine cunoscuti -, dacã apuci a spune lucruri pe care tãranii sunt tinuti a „nu le întelege“, în ciuda legilor care zic cã „le înteleg“, este si o mai mare „instigatie“, atunci, da: noi suntem „instigatori“.
La 18 septembrie 1938, se inaugurau, la Topoloveni, lucrãrile executate de institutiile cooperatiste, sub conducerea si sub impulsul lui Ion Mihalache si ai altor intelectuali locali, ca învãtãtorul N. Cristescu, fost senator. Le vom extrage din chiar cuvântul lui Mihalache, rostit cu acel prilej festiv: „Lucrãri cu caracter economic: a). Constructiile noi ale târgului „Cârcinov“, proprietate a Cooperativei de stãpânire în comun a târgului duminical si a pãdurei „Topoloveni-Inurile“; Aceste constructii sunt: - Hanul Topolovenilor cu restaurant si hotel; hale de carne si de peste; prãvãlii permanente, ca: magazinul „Federalei“, cutitãrii, librãrie, frizerie s. a.; - Prãvãlii pentru negustorii ce vin duminica; - Ghetãrie; - Muzeu-expozitie, cu caracter local si scop cultural-educativ.- Târgul este pavat si canalizat si se complecteazã cu piata comunei; si ea este pavatã si canalizatã în acelasi timp si în acelasi sistem...Apoi: b). Complectarea instalatiilor de vinificare si depozitare în comun, proprietate cooperativei „Dealul Topolovenilor“. Anume: - mãrirea sãlii de vinificare, - complectarea inventarului de prese si masini, - construirea de cisterne de beton armat, cãptusite cu sticlã, pentru mãrirea capacitãtii de depozitare cu încã 10.000 dal. ; - construirea localului de distilerie; precum si de serviciu de control al mãsurãtoarei vaselor; c). Punerea în functie a magazinului de mãrfuri „en gros“ de cãtre Federala „Podgoria“ într-una din prãvãliile târgului Cârcinov. 2. Lucrãri cu caracter higenic, sanitar si de înfrumusetare a satului. a) Localul cooperativei de tip nou „Casa Sãnãtãtii Topoloveni“ cuprinzând: - Un local cu camere pentru dispensar (douã sãli de consultatii, o salã rezervã si de instrumentatie, o camerã de fise si o salã de asteptare); precum si camere pentru baie popularã cu opt dusuri si patru cabine. În subsolul localului sunt instalatiile si masinile necesare pentru luminarea satului cu luminã electricã si pentru pomparea si distribuirea apei în centrul Cârcinov.
b) Un parc public, de asemenea proprietatea Cooperativei „Casa Sãnãtãtii“, care serveste ca loc de recreatie si petrecere, duminica si la sãrbãtori si se adunã hora satului - si cântã fanfara societãtii cooperative cu acelasi nume - „Fanfara“. c) Început de amenajare a unui câmp de exercitii si stadion, cu tendinta de a-l lãrgi, pentru a fi si câmp de aterizare. d) Amenajarea malurilor gârlei Cârcinov, executatã de Directia Apelor din Ministerul lucrãrilor Publice.
Lucrãri cu caracter cultural.: a) Localul Scoalei primare Superioare Gospodãresti pentru fetele din Topoloveni, care terminând primele patru clase primare, continuã, aci, clasele a 5-a, a 6-a si a 7-a, cu învãtãmânt practic gospodãresc, fãcând si internat: fiecare elevã, o sãptãmânã pe lunã. Localul cuprinde, în afarã de hall si cancelarie: sãli de clasã, atelier de tesãtorie, covoare si croitorie; curs de bucãtãrie, sufragerie, dormitoare, camere de locuintã pentru directoare si maestre s. a.
b) Constructiile gospodãresti dependinte de Scoalã si anume: grajd pentru vaci si cai, cosar pentru porci, cotete pentru pãsãri, cotete pentru crescut iepuri de casã, magazie, surã, camerã pentru servitori, camerã pentru lãptãrie casnicã, platformã de gunoi; c) Grãdinã de zarzavat, grãdinã de flori si grãdinã mixtã. 4. Reparatia sãlii de confernte, teatru si cinematograf a Federalei „Podgoria“. 5. Cooperativa Fanfara înfiintatã pentru administrarea societãtii de fanfarã cu adolescentii din Topoloveni si satele vecine. 6. Repararea partialã a uneia din cele douã biserici monumente istorice din comuna Topoloveni (anume biserica din Golestii Badi, ziditã în 1745; si sfintirea unei troite ridicatã întru amintirea regretatului Maximilian Popovici). Toate aceste lucrãri (cu exceptia Casei Sãnãtãtii, începutã în 1933) au fost executate, în cursul ultimilor doi ani“.
În anul 1939, tot la sugestia sa, preotul Rãutescu din Dragoslavele, publicã monografia Topolovenilor. Ion Mihalaccche, chiar în acele frumoase momente de bilant, socotea cã au ajuns doar la jumãtatea drumului. De aceea, expune programul înfãptuirilor viitoare: 1. În domeniul econoic, ne propunem: a) Sã facem un cadastru al proprietãtii si sã încercãm o comasare foarte limitatã, într-un sat cu pãmânt putin si cu natura complicatã a terenului. b) Sã ameliorãm rasa vitelor si pãsãrilor. c) Sã desãvârsim opera de plantare a terenurilor degradate, executatã si pânã acum, cu mijloace proprii, în proportie de mai mult de 90 la sutã. d) Asemenea, sã continuãm amenajarea gârlei Cârcinovul, vãilor si vâlcelelor. e) Sã facem din izlazurile satului, izlazuri modele. f) Ateliere de industrie casnicã s.a.
În domeniul cultural si bisericesc: a) Sã reparãm radical cele douã biserici monumente istorice; b) Sã sistematizãm si sã înfrumusetãm cimitirele bisericilor; c) Sã desãvârsim corurile bisericesti. d) Sã reconstruim localurile scoalelor primare, unele din ele devenite improprii.; e) Sã înfiintãm si sã construim o scoalã supraprimarã gospodãreascã obligatorie pentru bãieti - în felul celei de fete - si o scoalã tãrãneascã facultativã pentru tãranii maturi; f) Sã dãm viatã intensã Cãminului Cultural si Societãtii Culturale „Dumitru Mihalache“ - desãvârsind Societatea „Fanfara”; g) O frumoasã bibliotecã popularã etc.
În domeniul lucrãrilor de gospodãrie comunalã: a) Un plan de sistematizare a comunei; b) Sosele si drumuri bune pe toate ulitile satului, pe luncã, pe vãi si pe dealuri; c) Luminã în toatã comuna. d) Puturi bune si apã captatã pentru toatã comuna; e) Local nou pentru judecãtorie, administratia plãsii, perceptie, jandarmerie; f) Organizarea unui serviciu de pompieri; g) Asigurarea unei bune politii a câmpului etc.
În domeniul sanitar si social: a) Statistica sanitarã a satului; b) O intensã activitate de combatere a boalelor sociale si de solutionare temeinicã a problemei locuintei, apei, luminei; c) Educatia sanitarã a satului si, în special, a sãtencei. d) O societate de ajutor pentru vãduve, orfani, bãtrâni si sãraci si de protectie si ajutorare a scolarilor silitori, dar sãraci; precum si pentru plasarea muncii,care prisoseste în comunã;
e) Desãvârsirea lucrãrilor pentru stadion si câmp de aterizare s. a.“
Spre sfârsitul interventiei sale, Ion Mihalache îsi aratã convingerea cã viitorul tãrii este legat de soarta tãranului: „Nãdejdea în viitor nu poate fi decât acolo unde ne-a fost salvarea în trecut: „satul românesc“ - vatra tãrii; care a pãstrat si casa si sufletul tãrii. A ridica acest tãran, familia lui si satul lui, înseamnã a arunca ancorã sigurã pentru Stat, în valuri furtunoase, si a croi drum sigur neamului nostru de tãrani.
Salvând satul - salvãm Statul, cu tãrani si orãseni, cu agricultori si industriasi, negustori, meseriasi si muncitori, toti alimentându-se de la acelasi izvor: capacitatea de muncã, de consum si de virtuti a tãranului“.
Fiu al pãmântului argesean, Ion Mihalache, îsi dedicã întreaga sa viatã si activitate politicã si culturalã, înfãptuirii unor idealuri democratice de libertate si de credintã, luptând pentru tãranul român, pe care-l socoteste inima natiunii. Tãranul este natie, este neam, este tarã , patriotismul tãranului român verificîndu-se în curajul acestuia de a sta în fata gloantelor pentru înãltarea natiunii cãtre o Românie Nouã, cãtre o Românie a dreptatii. România Nouã este (s-au ar trebui sã fie n.n.) un stat de autoritate.

VASILE NOVAC


ÎNVATÃ DE LA TOATE
- din lirica norvegianã -

Învatã de la apã sã ai statornic drum
Învatã de la flãcãri cã toate-s numai scrum
Învatã de la umbrã sã treci si sã veghezi
Învatã de la stâncã cum neclintit sã crezi!
Învatã de la soare cum trebuie s-apui
Învatã de la piatrã cât trebuie sã spui
Învatã de la vântul ce-adie pe poteci
Cum trebuie prin lume de linistit sã treci.
Învatã de la toate, cãci toate-ti sunt surori
Cum treci frumos prin viatã, cum poti frumos sã mori.
Învatã de vierme cã nimeni nu-i uitat
Învatã de la nufãr sa fii mereu curat
Învatã de la flãcãri ce-avem de ars în noi
Învatã de la ape sã nu dai înapoi
Învatã de la umbrã sã fii smerit ca ea
Învatã de la stâncã sã-nduri furtuna grea
Învatã de la soare ca vremea sã-ti cunosti
Învatã de la stele cã-n cer sunt multe osti!
Învatã de la greier, când singur esti, sã cânti,
Învatã de la lunã sã nu te înspãimânti
Învatã de la vulturi, când umerii ti-s grei
Si du-te la furnicã sã vezi povara ei!
Învatã de la floare sã fii gingas ca ea
Învatã de miel sã ai blândetea sa
Învatã de la pãsãri sã fii mereu în zbor
Învatã de la toate cã totu-i trecãtor!

Ia seama, fiu al jertfei, prin lumea-n care treci
Sã-nveti din tot ce piere, cum sã trãiesti în veci!


Mai bun este negresit, umilul tãran care slujeste lui Dumnezeu, decât mândrul filozof, care neglijându-se de sufletul sãu, cerceteazã mersul stelelor.


SOAPTELE ÎNGERILOR
Vasile Militaru

Dacã azi, cu cel ce n-are împarti
azima-ti de pâine.
Nu te teme nici o clipã cã tu flãmânzi-vei mâine…
Mila ta, pânã-ntr-atâta Tatãlui din Cer îi place,
Cã cenusa vetrei tale în fãinã ti-o preface !
*
Dacã-aduni comori de aur,
cum în Cer nu cere Domnul,
Din cuprinsul vetrei tale fug si îngerii si somnul !
*
Foame, nu pot niciodatã sã uit anii tineri, când
Tu, spre-ami pune milã-n Suflet,
mã tineai ades flãmând...
Azi, de-aceea, când flãmândul iese trist
în drumul meu,
Fãrã milã nu pot trece,
cãci... am fost flãmând si eu.
*
Din comoara strânsã-n tainã
Fã sãracului un dar,
Cãci la cea din urmã hainã
N-avem nici un buzunar !
*
Comoara ta în Cer mereu s-adunã
Prin firimitura datã – cât de micã;
Chiar umbra unui praf, e faptã bunã,
Când stã sã rãcoreascã o furnicã.
*
Fã mereu în viatã bine,
Dar cui faci, sã uiti mereu;
Binele uitat de tine,
Nu ti-l uitã Dumnezeu...


Imagini din aceastã paginã

Ion Mihalache

Nedelea Florin - Soarele si Luna